Ajankohtaista

Aitoon Vapaaehtoinen Palokunta Ry

Honkalantie 4

36720 Aitoo

Katso myös!

Aitoon VPK:n vuosijuhla

Aitoon kirkastusjuhlat

Aitoon VPK:n juhlatalo

Honkala

Palokunta Suomessa 175 vuotta

Honkala

Vuonna 1882 7 miehen voimin Iso-Knaapin eli Heikkilän pirtissä perustettu Aitoon Vpk on Hämeen toiseksi vanhin maalaispalokunta. Nykyisin 23 miehisen ja naisisen sammutusosaston asemapaikkana toimii 1988 rakennettu paloasema Honkalanmäellä. Tätä ennen kalustoa on pidetty mm. Aitoon kylältä löytyvästä vuonna 1883 rakennetusssa ruuttahuoneessa, mikä toimii myös joka kesäisen palokunnan marssin lähtöpaikkana.

Kalustollinen kehitys reilun 120-vuoden aikana on kulkenut aina ämpäreistä, ruiskuista ja moottoriruiskuista siihen, että tätä nykyä aseman tiloista löytyy palokunnan omat miehistö- ja säiliöauto, sekä Tampereen aluepelastuslaitoksen omistamat sammutusauto ja vene. Ensimmäinen paloauto Aitooseen saatiin vuonna 1949 kun meijerin maitoauto muutettiin paloautoksi. Käytännössä tämä tarkoitti sitä, että aina hälytyksen tullen kalusto ja miehet nostettiin maitoauton lavalle.

Hälytysten määrä on kasvanut tasaisesti koko palokunnan olemassa olon ajan, vuonna 1882 hälytyksiin lähdettiin neljästi, 2000-luvun alussa noin 40 kertaa kun taas viime vuosina tehtävien määrä on kasvanut 80-100 hälytykseen vuodessa. Hälytysten rajua kasvua selittää suurelta osin vuonna 1993 mukaan tullut ensivaste toiminta. Suurimpana syynä voidaan kuitenkin pitää vuonna 2003 voimaan astunutta sopimusta, jonka myötä Aitoon Vpk:sta on tullut osa Tampereen aluepelastuslaitosta(nykyään Pirkanmaan Pelastuslaitos) ja tämä tarkoittaa sitä, että nykyisin palokunta voidaan hälyyttää lähes minne tahansa Pirkanmaalla.

"Suuri on se tulipalojen luku, mitä Aitoon palokunta on olemassa olonsa aikana joutunut sammuttamaan, mutta pieni on se rosentti, mitä on kokonaan palanut."

(ote palopäälikön puheesta Kirkastuksena 1947)